Inelarea pasarilor - rol, avantaje si dezavantaje
sursa:
www.latifa.roPrima incercare de inelare a pasarilor a fost efectuata in America inca din 1803. Folosita initial ca metoda de identificare si urmarire a exemplarelor de pasari salbatice, inelarea este astazi utilizata pe scara larga si pentru pasarile de companie, fie ca este vorba de papagali, canari, porumbei, cinteze etc.
Multe tari din lume au reguli stricte in ceea ce priveste inelele si comertul cu pasari de companie nu este permis in absenta acestora.
Tipuri de inele
Inelele inchise
Inelele inchise sunt confectionate din aluminiu, otel inoxidabil sau chiar plastic. Ele sunt de diferite diametre, in functie de specia de pasare careia ii sunt destinate si au o alcatuire continua, fara cleme sau falturi. Inelele inchise se introduc numai atunci cand puii au varste mici (de la cateva zile pana la 2-3 saptamani, in functie de specie) si nu mai pot fi scoase decat printr-o procedura speciala de taiere. De asemenea, inelele fixe pot avea diferite culori.
Atunci cand achizitionati o pasare care are inel inchis puteti fi siguri ca ea a fost nascuta in captivitate. Inelele inchise sunt considerate astfel ca fiind cele mai “sigure”, pentru ca nu pot fi scoase si reintroduse ulterior, ele ramanand un marker permanent de identificare.
Inelele deschise
Inelele deschise sunt confectionate din aluminiu, otel inoxidabil sau chiar plastic si reprezinta o bucata de material care poate fi indoita in forma de inel si prinsa pe piciorul pasarii. Inelele deschise pot fi scoase si reintroduse ulterior si de aceea nu sunt considerate ca foarte “sigure” in ceea ce priveste stabilirea clara a identitatii si originii pasarii. De asemenea, inelele deschise sunt de diferite diametre si pot avea si ele diferite culori.
Informatiile de pe inele
De obicei, inelele sunt furnizate de asociatiile ornitologice la care crescatorii sunt afiliati si ele pot contine unele sau toate informatiile urmatoare:
- un cod de identificare al tarii de origine (format din litere)
- un cod de identificare al crescatorului sau al unei asociatii ornitologice (format din litere si/sau cifre)
Pasiunea pentru aceste vietati ne face viata o cautare perpetua, cautare de informatii si de material biologic valoros. Bafta la pui in 2012!